KAŠALJ – ČEST SIMPTOM MNOGIH BOLESTI

Kada počnemo da kašljemo prvo pomislimo da smo se prehladili. Ako je samo to, onda je bolest bezazlena i proći će bez lekova. Ali, šta kada nije prehlada? Kašalj je, naime, često simptom gripa i raznih drugih respiratornih bolesti koje zahtevaju terapiju. Osim toga, kašalj može biti izazvan i alergijama, nekim lekovima, javlja se često i kod pušača ali prati i neka teža oboljenja. Zato kašalj nemojte lečiti samoinicijativno, to može da ima i loše posledice po Vaše zdravlje a ujedno možete izgubiti dragoceno vreme u procesu lečenja. Postoje vrste kašlja koje lekovi dodatno pogoršavaju, a postoje i one gde su neophodni. Da li Vam je potrebna terapija najbolje će odrediti lekar i to na osnovu detaljnog opisa vašeg tipa kašlja i svih simptoma koji ga prate.

Neki od najčešćih tipova kašlja imaju sledeće simptome:

UPALA PLUĆA

Simptomi
Jak kašalj karakterističan za bronhitis retko se sreće kod upale pluća. Simptom po kome se odmah sumnja na pneumoniju je bol u grudima, otežano disanje, gušenje. Odmah se javite lekaru jer će biti potrebno odraditi snimanje pluća i analize krvi kako bi se odredila i obavezna terapija.

GRIP

Simptomi
Suv kašalj koji vremenom postaje vlažan, povišena temperatura, kijavica, malaksalost, glavobolja. Ako je sekret providan, reč je o virusnoj infekciji, a ako ima gnoja, po sredi je bakterijska infekcija.
Vaš lekar će Vam odrediti terapiju koja je prilagođena simptomima. Antibiotska terapija je potrebna ukoliko postoje simptomi bakterijske infekcije kako bi se sprečile, eventualne, komplikacije. Potrebno je mirovanje, uzimanje dosta tečnosti.

LARINGITIS

Simptomi
Laringitis prati iscrpljujuć, suv kašalj i promuklost, a upalu grla – golicanje, probadanje ili jak bol u grlu. Čovek se oseća kao da mu se u ždrelu zaglavila neka grudvica.
Trebalo bi obavezno posetiti lekara opšte prakse a on će dalje odrediti da li Vam je potreban pregled otorinolaringologa koji će Vam uraditi laringoskopiju. Za lečenje su gotovo uvek neophodni antibiotici. Koji, to će odrediti Vaš lekar. Ne treba piti ni vruće ni hladne napitke, već samo mlake.

BRONHITIS

Simptomi
Dubok kašalj praćen obilnim sekretom, otežano disanje, škripanje I zviždanje u grudima, temperatura 38,5–39°, opšta slabost. Kašalj je jači noću.
Trebalo bi se inhalirati nekoliko puta dnevno, uzimati medikamente za razređivanje i lakše izbacivanje sekreta, piti što više tečnosti, odmarati. Ako je bronhitis izazvan nekom bakterijom, neophodno je uključiti antibiotike. Međutim, samoinicijativno ih nikako ne uzimajte jer, ako imate virusni ili alergijski bronhitis, oni ne samo da neće pomoći već će usporiti oporavak.

Kragujmedic – “Il’ je dobro, il’ će dobro biti”

Luja Pastera 19/2 34 000 Kragujevac
+381 66 064 034 | +381 34 203 672