Kolonoskopija – kada je potreban pregled?

U Srbiji preko 4000 osoba godišnje oboli od raka debelog creva, a neizostavni deo preventivne medicine su pravovremeni kolonoskopski pregledi koje se danas provode sa  najmodernijim uređajima.

Debelo crevno je lako dostupno pretrazi, a ako se rak debelog creva otkrije na vreme, tj u samom početku, vrlo je visok procenat izlečenja.

Faktori rizika za nastanak karcinoma debelog creva su:

  • nasledni
  • neredovna ishrana s namirnicama bogatim belančevinama
  • konzumacija namirnica s malom količinom celuloze
  • opstipacija ili neredovna stolica
  • gojaznost
  • pušenje

U 95 posto slučajeva karcinom debelog creva nastaje kao posledica maligne transformacije polipa, inicijalno dobroćudnih žlezdanih formacija koji mogu nastati po celom debelom crevu.

U preventivne radnje kojima bi se smanjio rizik nastanka karcinoma debelog creva svakako ubrajamo izbegavanje izlaganja uticaju faktora rizika kao i  sprovodjenje preventivnih pregleda. Najkvalitetnija pretraga, ujedno i najpreciznija, je upravo kolonoskopija gde se pod golim okom preko mikrokamera ispituju zidovi crevnih vijuga.

Takodje, jedna od jednostavnih i lako dostupnih metoda je i hemokultura odsnosno FOK, tj. pretraga stolice na minimalna (okultna) krvarenja iz creva. Ako je nalaz pozitivan, bolesnika treba uputiti na kolonoskopiju da bi se isključilo postojanje polipa odnosno da se isključi postojanje karcinoma.

Kad se u stolici primete tragovi krvi, i/ili sluzi, kad se naizmenično javljaju opstipacija i proliv, kada se javljaju grčevi u stomaku koje prati nedimanje, obvezno se treba javiti lekaru i insistirati na kolonoskopiji.

Generalna preporuka stručnjaka iz ove oblasti je da se  prva kolonoskopija učini između 45. I 50. godine života a ukoliko jee neko iz bliže porodice imao karcinom debelog creva, odnosno ako je porodična anamneza pozitivna, potrebno ju je prvi put uraditi i deset godina ranije.

No, u praksi se srećemo s pojavom karcinoma debelog creva u ranijoj životnoj dobi, stoga, kolonoskopiju  nije na odmet provoditi i ranije od standardnih

protokola pogotovo kod pacijenata koji imaju pozitivnu porodičnu anamnezu /nekog u porodici ko je već bolovao od karcinoma debelog creva/.

Pošto je za malignu transformaciju polipa u karcinom potrebno nekoliko godina, tako se odstranjivanjem dobroćudnih polipa može relativno jednostavno preduprediti nastanak karcinoma debelog creva. Kolonoskopija je pregled koji se ne radi često.

 

Ako je kolonoskopski nalaz uredan, kolonoskopija se ponavlja za pet do deset godina, a nakon odstranjenja polipa prva sledeća se radi za godinu dana, a ako je ta kontrolna kolonoskopija uredna, onda se sledeća radi za tri do pet godina.

Tokom kolonoskopije, uočeni polip ili polip

i odmah budu odstranjeni i prosleđeni na patohistološku analizu. Na taj način se sprečava prelazak iz dobroćudnih polipa u zloćudnu promenu – karcinom. Tako da je kolonoskopija osim dijagnostičke pretrage i preventivno-terapijski postupak.

Kolonoskopija ne služi samo za dijagnostiku karcinoma – to je metoda kojom se dfinitivno mogu dijagnostikovati razni upalni procesi u crevima – razni kolitisi, Kronova bolest itd itd

Kolonoskopija  kao dijagnostička i terapeutska metoda još uvek nije dobro prihvaćena medju pacijentima. Nelagodnost pa i stid i neprijatnost zbog regije u kojoj se ova pretraga provodi predstavljaju glavne uzroke neprihvatanja kolonoskopije. Moramo biti svjesni, da je područje debelog creva, deo našeg tela, čije normalno funkcioniranje utiče na zdravlje našeg celog organizma. Drugi bitan razlog je nelagodnost i moguća bol koju pacijent oseća prilikom pregleda. To se rešava adekvatnom premedikacijom i medikacijom, kojom se ovi neprijatni osećaju svode na najmanju moguću meru.

Dakle, nije nam cilj kolonoskopiju sprovoditi po prvi put kod već razvijenih simptoma od strane debelog creva, već je cilj kolonoskopiju sprovesti na vreme, kao preventivnu

pretragu, i to, prema svetskim protokolima, u životnoj dobi od 45 do 50 godine starosti.

Kragujmedic – “Il’ je dobro, il’ će dobro biti”

Luja Pastera 19/2 34 000 Kragujevac
+381 66 064 034 | +381 34 203 672