NIJE SVAKI BOL U GRUDNOM KOŠU INFARKT

Kada se javi nelagodnost i bol u grudnom košu najčešće se posumnja na probleme sa srcem. Međutim, i brojni drugi uzročnici mogu da dovedu do sličnih simptoma. U svakom slučaju, trebalo bi da pri pojavi nelagodnosti ili bola u grudima posetite svog lekara. Samo nakon razgovora sa stručnim licem možete znati šta je pravi uzrok Vašeg problema i koliko su Vaše tegobe ozbiljne. Lekar će, u zavisnosti od jačine bola, mesta i dužine trajanja, proceniti koliko je problem hitan i opasan.

Najčešće bolesti kardiovaskularnog sistema koji mogu dovesti do bola u grudima su angina pektoris, infarkt miokarda, miokarditis, oboljenja srčanih zalistaka, oboljenja (rascep) aorte i druge. Anginozni bol uglavnom počinje naglo iza grudne kosti. Najčešće se opisuje kao stezanje, probadanje, pritiskanje. Najčešće se širi u vrat, rame, vilicu, leđa a mogu da se jave i mučnina i povraćanje, nesvestica, malaksalost. U zavisnosti od dužine trajanja bola može da se radi o angini pektoris ili akutnom infarktu miokarda. Kod aneurizme aorte bol je oštar, jak, iznenadan i može da se širi u grudni koš ili u trbušnu duplju.

Ipak, bol i nelagodnost u grudnom košu može da se javi i kod drugih oboljenja.

Neka od najčešćih su bolesti gastrointestinalnog sistema. Vraćanje kiselog sadržaja iz želuca u grudnu duplju, takozvani gastroezofagealni refluks, je vrlo često oboljenje i izaziva bol u vidu žarenja, pečenja, paljenja iza grudne kosti. Obično se javlja nakon obilnog obroka, pojačava se pri ležanju a smanjuje ili prolazi pri uspravljanju. Bol može sda se širi kao probod ka levoj ili desnoj strani grudnog koša. Takođe, grč jednjaka, čir želuca ili dvanaestopalačnog creva, zapaljenje pankreasa ili žučne kese mogu da dovedu do bola iza grudne kosti.

Kod zapaljenja pluća, naročito kada je zahvaćena i plućna maramica, javlja se oštar, jak bol, u vidu probadanja, uglavnom pri promeni položaja tela. Kašalj i dublje disanje pogoršavaju bol. Uz to, postoji i povišena temperatura, kašalj, malaksalost. Bol može da se javi i kod pneumotoraksa (ulazak vazduha u pleuralni prostor) ili kod plućne embolije. Tada je bol uglavnom praćen padom pritiska, modrom bojom kože lica, otežanim disanjem i drugim alarmantnim simptomima.

Kratak, oštar ali tačno lokalizovan bol mogu da daju i diskus hernija, promene na rebrima, hrskavici, upala međurebarnih mišića kao i upala nerava koji prolaze kroz grudni koš. U ovom slučaju, bol može da se pojačava pri promeni položaja tela, pri naporu, kašlju.

Bol u grudnom košu ne mora da bude uvek organske prirode. Često je nelagodnost javlja kod stresa, psihijatrijskih poremećaja, naročito kod anksioznosti i depresije. Karakteristično je da se javlja u epizodama a pored teskobe u grudnom košu obično postoji i otežano disanje, osećaj nedostatka vazduha, trnjenje ekstremiteta i druge tegobe.

U svakom slučaju, naročio ukoliko je bol jak ili se javlja često, trebalo bi posetiti lekara koji će uraditi pregled, EKG i niz dodatnih testova kako bi se utvrdila priroda bola ili nelagodnosti u grudima. Ukoliko je potrebno lekar će Vas uputiti na dodatnu dijagnostiku ili će Vam propisati adekvatnu terapiju.

Kragujmedic – “Il’ je dobro, il’ će dobro biti”

Luja Pastera 19/2 34 000 Kragujevac
+381 66 064 034 | +381 34 203 672