Još malo o antibioticima…

ANTIBIOTICI – KADA I KAKO IH PITI?

Antibiotici su lekovi koji sprečavaju rast bakterija i primenjuju se u lečenju bakterijskih infekcija. Antibiotici mogu spasiti život, ali je njihova neadekvatna upotreba dovela do povećanja broja mikroorganizma koji su otporni, odnosno rezistentni na antibiotike. Rezistencija znači da je bakterija razvila način da se odbrani od dejstva leka i da taj lek na nju više nema dejstvo. Kada bakterije postanu otporne, lečenje bolesnika biće duže, a može biti i neuspešno i završiti se loše po bolesnika.

Jedan od glavnih razloga za nastanak rezistencije je neadekvatna upotreba antibiotika. Antibioticima se leče bolesti izazvane bakterijama i oni nemaju nikakvo dejstvo protiv virusnih infekcija. Da bi lečenje antibiotikom bilo korisno, prvo bi trebalo postaviti tačnu dijagnozu. Kad god je to moguće, dobro je laboratorijski identifikovati uzročnika iz biološkog uzorka (krvi, mokraće, brisa grla ili nosa…), testirati osetljivost uzročnika na pojedine antibiotike (antibiogram) i zatim ciljano lečiti infekciju.

Za sprečavanje razvoja rezistencije posebno je važno prilikom upotrebe antibiotika pridržavati se doze, doznog intervala i dužine lečenja koje Vam je propisao lekar.

KAKO DA SPREČITE RAZVOJ REZISTENCIJE?

Ne uzimajte antibiotik svaki put kada ste bolesni. Uzročnik infekcija gornjih disajnih puteva u većini slučajeva je virus. Najčešće virusne infekcije kod kojih antibiotici nemaju opravdanje su prehlade, grip, kašalj u većem broju slučajeva, najveći broj upala grla, stomačni virus… Uzimanje antibiotika za virusne infekcije neće Vam pomoći u ozdravljenju, opteretiće organizam, izazvaće ponekad neželjene efekte i dovesti do razvoja rezistencije.

Uzimajte ih u odgovarajućoj dozi, tačno kako vam je lekar preporučio. Vrlo je važno antibiotik uzimati u tačno određeno vreme, strogo poštujući vremenski razmak između doza jer se time osigurava konstantna količina leka u organizmu.

Nikada ne prekidajte terapiju svojevoljno samo zato što se osećate bolje. Ovo je jedna od najčešćih navika našeg stanovništva. Popijte celu propisanu turu lekova jer je to jedini način da se unište svi štetneti mikroorganizmi. Nedovoljna terapija ostavlja prostor otpornim sojevima da prežive i razvijaju se dalje.

Nikada nemojte uzimati antibiotike (niti bilo koje druge lekove) bez preporuke lekara. Naročito poslednjih godina skloni smo da lekove kupujemo i pijemo po preporuci prijatelja, kolega, apotekara. Ništa ne može da zameni detaljan lekarski pregled. Svojevoljnim korišćenjem antibiotika možete naneti veliku štetu Vašem organizmu.

Sprečite širenje infekcije – vodite računa o higijeni, perite ruke i zaštitite nos i usta pri kijanju i kašljanju.

ŠTA JE JOŠ KORISNO ZNATI:

Antibiotik je najbolje uzimati sa vodom, nikako sa mlekom ili mlečnim proizvodima, jer bi moglo doći do otežavanja i usporavanja resorpcije i dejstva.

Za vreme terapije antibiotikom korisno je uzimati probiotike radi očuvanja mikroflore organa za varenje. Probiotike uzimati dva sata posle primene antibiotika, a ne istovremeno jer bi ih antibiotik uništio.

Prekomerna ili neodgovarajuća upotreba antibiotika može naneti više štete nego koristi.

Kragujmedic – “Il’ je dobro, il’ će dobro biti”

Luja Pastera 19/2 34 000 Kragujevac
+381 66 064 034 | +381 34 203 672