PREHLADA ILI GRIP – KAKO IH RAZLIKOVATI?

Sa dolaskom hladnijeg vremena češće se javljaju respiratorne infekcije. Grip i prehlada su najčešće. Virusnog su porekla a prenose se vrlo lako kapljicama iz nosa ili usta ili preko prljavih ruku. Kada obolimo simptomi i znaci bolesti su vrlo slični a osnovna razlika je u intenzitetu oboljenja. Kako razlikovati prehladu od gripa?

PREHLADA

Prehlada je, po pravilu bezopasna i najčešće se povlači bez posledica. Vrlo je blagog toka. Simptomi prehlade počinju dan-dva nakon kontakta sa virusom koji zahvata najčešće sinuse i grlo, a može se spustiti i na ždrelo i bronhije. Karakterišu je kijanje, zapušenost nosa, osećaj suvoće ili grebanje grla. Uobičajeno, ovi simptomi traju od pet do sedam dana. Ukoliko potraju duže ili se jave jači bolovi u zglobovima ili temperatura iznad 39°C koja traje duže od dva dana, potrebno je javiti se lekaru, jer je moguće da je došlo do razvoja dodatne infekcije bakterijama ili se radi o gripu.

GRIP (INFLUENCA)

Grip (influenca) je akutna bolest izazvana virusima influence tipa A, B a ređe tipom C. Epidemije gripa izbijaju naglo, obično zimi, i traju par nedelja. Kod gripa je, za razliku od prehlade, jako izražen sezonski karakter. Grip se lako prenosi i najčešće javlja u hladnije doba godine, kad se ljudi više zadržavaju u zatvorenom prostoru. Kod osoba sa jakim imunitetom i dobrim zdravljem, grip će verovatno proći bez komplikacija za otprilike nedelju dana. Simptomi gripa su slični simptomima prehlade, samo što su izraženiji i duže traju. Nastupaju naglo, za nekoliko sati, a karakteriše ih visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima i jaka iznemoglost. Respiratorni simptomi gripa (zapušenost nosa, kijanje, suvi nadražajni kašalj, promuklost) javljaju se nakon dva do tri dana. Temperatura kod gripa može biti izrazito visoka, čak i iznad 40°C, i često je praćena drhtavicom. Obično ostaje povišena četiri do šest dana. Kod male dece često se javljaju mučnina, povraćanje i proliv.

LEČENJE GRIPA I PREHLADE

Ljudski organizam ima sopstveni mehanizam odbrane, imunitet, kojim se sam može izboriti protiv izazivača prehlade i gripa. Međutim, zbog psihičkog stresa, neredovne ishrane, kao i manjka fizičke aktivnosti, organizam ponekad u borbu sa virusom ulazi s oslabljenim imunitetom. Zato je jak imunitet najbolja odbrana od svih infekcija, a lečenje prehlade i gripa svodi se na jačanje imuniteta, odnosno na ublažavanje nastalih simptoma.
Prvi izbor u lečenju prehlade ili gripa čine svakako lekovi za snižavanje temperature i protiv bolova, a koji se verovatno već nalaze u vašoj kućnoj apoteci: acetilsalicilna kiselina i paracetamol. Pastile i oriblete imaju sve veću popularnost i sve širu primenu zahvaljujući svojoj delotvornosti i jednostavnosti primene. Kašalj, takođe čest simptom prehlade i gripa, može se uspešno ublažiti raznim čajevima i sirupima. Kapi ili sprejeve za nos ne bi trebalo koristiti duže od tri do pet dana. Pijte što veće količine tečnosti u borbi protiv prehlade i gripa: brže ćete izbaciti virus iz organizma, a topli napici kao što su čajevi dovešće do pojačanog znojenja i blagog snižavanja povišene temperature. Dokle god su simptomi prisutni, oboleli bi trebalo da miruje.
Najteža, ali i najređa komplikacija gripa je upala pluća. Javlja se kod osoba koje ne miruju za vreme trajanja bolesti, kod dece i starijih osoba, kod osoba koje boluju od hroničnih srčanih i plućnih bolesti, astme, dijabetesa. Ukoliko ste hronični bolesnik, važno je da se javite lekaru čim osetite prve simptome gripa, jer postoji rizik za nastanak ozbiljnijih problema.

ANTIBIOTICI – DA ILI NE?

Prehlada i grip se leče simptomatski dok su antibiotici nedelotvorni protiv virusa, pa samim tim i nepotrebni. Treba ih izbegavati, a uzimati samo po savetu lekara, kada se, na osnovu dodatnih analiza, utvrdi da se radi o bakterijskoj infekciji. Savet lekara potreban vam je ukoliko telesna temperatura prelazi 38°C i traje nekoliko dana, ako jak kašalj i bol u grlu danima ne pokazuju znakove smirivanja, ili danima imate jake i iscrpljujuće glavobolje, povraćate ili imate dijareju. Terapija obično traje od sedam do deset dana, bez obzira što će do poboljšanja kliničke slike doći ranije.

Kragujmedic – “Il’ je dobro, il’ će dobro biti”

Luja Pastera 19/2 34 000 Kragujevac
+381 66 064 034 | +381 34 203 672