Дијета оболелих хроничног панкреатитиса: планирајте исхрану!

 

Хрочични панкреатитис је запаљење панкреаса које је стално присутно. Хронични панкреатитис је изузетно нешто обољење које треба схватити врло озбиљно. Хронични панкреатитис  доводи до инсуфицијенције (недостатности) панкреаса. Највреднија превенција компликација панкреатитиса је управо планирње исхране. Панкреас има кључну улогу у варењу хране. Дијета код оболелих од хроничног панкреатитиса је јако битна.

Шта је хронични панкеатитис и зашто је исхрана толико битна?

Панкреас има два дела. То су егзокрини и ендокрини панкреас. Егзокрини панкреас лучи ензиме који разлажу масти, беланчевине и угљене хидрате. Поремећаји панкреаса изазваће функционалне поремећаје у варењу тиме што ће сваки од сегмената процеса варења бити погођен функционалним оштећењем конкретног  ензима. Такође, уочени су дефицити многих микро и макронутријенаса. Макронутријенс је оно што морамо да уносимо (протеиним, масти, шећери), а микро оно што нам мало треба, као што су цинк и хлор. Нутритивни проблем код оболелих од хроничног панкреатитиса представља техничка тешкоћа како у дигестији (варењу), тако и у ингестији (уношењу), што због недостатка ензима, што због болова, губитка апетита, опште слабости, а нарочито због чињенице да су њихове метаболичке потребе изузетно повишене.

 

Нутритивна патофизиологија хроничног панкреатитиса

 

Основни патофизиолошко-нутритивни концепт код хроничног панкреатитиса чине:

 

  • Стеатореа
  • Малапсорпција

 

Стеатореа подразумева масне столице, које се тешко спирају са шоље. На тај начин долази до значајног губитка масти из организма, као и протеина и витамина А, Д, Е, К. Генерално, код оболених од хроничног панкреатитиса, знатно је мањи недостатак угљених хидрата.

Малапсорпција подразумева слабију апсорпцију хранљивих материја, услед инсуфицијенције дигестивног апарата панкреаса. Није искључена ни неухрањеност  као последица.

Дефицити макро и микронутријенаса код оболелих од хроничног панкреатитиса

 

Код оболелих од хроничног панкреатитиса, дефицитарни су:

Макронутријенси

Масти

Протеини

Угљени хидрати

Витамин Ц

Витамин А

Витамин Д

Витамин Е

Витамин К

Витамин Б12

Витамин Е (3)

 

Микронутријенси

Цинк

Селен

Бакар

Манган

Магнезијум

Сумпор

Рибофлавин

Метионин

Холин

 

Планирање исхране код оболелих код оболелих од хроничног панкреатитиса

 

Нутритивна терапија је прихваћена као значајно терапијско средство код оболелих од хроничног панкреатитиса.

Код оболелих од хроничног панкреатитиса, кључно је надокнадити масти. Међутим, ту се јавља значајан проблем. Непходно је пазити, јер масти стимулижу панкреас на секрецију, што изазива болове и још више компликује клиничку слику. Када се уз помоћ медикаментозне терапије клиничка слика релативно нормализује, потребно је пратити ток додавања масти у исхрану болесника и ограничити унос масти на дозу дату пре оне која је изазвала малапсорпцију.

Такође је значајно надокнадити дефицит протеина и угљених хидрата.

Неопходно је надокнатити све елементе који недостају. У противном, основна болест се компликује:

  • крварењем
  • глостисом (запаљење језика)
  • стоматитисом (запаљење усне дупље)
  • болом у костима
  • остеомалацијом (размекшаним костима)

Битно је надокнадити витамин Е.

Витамин Е је битан не само дефицита, већ и зато што је показано да делује изузетно имунопотентно у борби организма пртив болести, односно, подиже имунолошку одбрану организма.

Надокнадом микроелемената надокнађују се антиоксиданси. Они такође нису дати само као надокнада, него и терапијски. Наиме, показано је да оксидативни стрес један од кључних механизама развоја панкреатитиса. У ту сврху је најбоље давати селен. У новије време, показано је да пробиотици дају добар терапијски ефекат, јер олакшавањем процеса варења смањују даљу пропагацију оштећења панкреаса и читавог дигестивног система. (9) Због дефицита протеина, дошло се да на идеју да се дају полипептиди, коју су показали добар терапијски ефекат.

 

Постоје два начина да се регулише нутритивни дефицит код панкреатитиса:

1.Модификације у исхрани

2.Модификације у нутритивној суплементацији

 

Модификације у исхрани се могу спровести на два начина:

1.Конзервативна исхрана или ентерални приступ

2.Парентерална исхрана или парентерални приступ.

 

Парентерални приступ је за пацијенте који нису у стању да се хране стандардно. Препорука је да се ентерални начин исхране примењује што је дуже могуће , јер је таква исхрана физиолошки прихватљивија, носи мање компликција и на адекватан начин ангажује и активира дигестивни и све остале системе органа. Показало се да нутритивна суплементација даје једнаке ефекте у овриру адекватних индикација и примене као и физиолошка исхрана, тим пре што се неки степени дефицита не дају надокнадити количинама доступним у храни.

 

Опште смернице у исхрани оболелих од хроничних панкреатитиса

Укупан енергетски унос мора бити висок , 3000-6000 kcal, масти се дају од 50 до 200 г, протеина 100 до  150 г, угљених хидрата 400 г, влакана 120 г, с тим што се влакна смањују пропорционално повећавању угљених хидрата.

 

Дијета код оболелих од хроничног панкреатитиса

 

Даје се неколико мањих оброка у току дана.

Темпирати оброке пре узимања ензимских суплемената.

Давати поврће, што мање обрађено.

Уносити редовно воће.

Давати суплементе витамина А, Д, Е, К, Ц, Б12.

Давати суплементе недостајућих микроелемената, посебно селена.

Шта ниииикакоо не јести када имате хронични панкреатитис?

 

-Избегавати прехладну или претоплу храну.

-Не уностити слану, киселу и зачињену храну.

-Избегавати индустријски обрађену храну, због адитива и засићених масти.

слаткиш панкреатитис

Да ли је вредно? Да се не лажемо…

-Не уности свињско место и месне прерађевине.

Не уносити холагогне материје (оне које подстичу лучење жучи), као што су јаја, чоколада, свињска маст.

Breakfast to die for, што би модерне бабе рекле.

 

 

-Избегавати конзервирану храну, између осталог, због нитрозамина, јер је познато да делују канцерогено, поготово у условима већ оштећеног епитела у дигестивном тракту.

-Не уностити старе и димљене сиреве, због тирамина.

-Не уносити димљно месо.

-Апсолутно не уносити алкохол!!!

 

Ма које амилазе, само опуштено, и ти си жива душа, ено јутрос ја видео доктора на паузи са цигаром, а мени брани, гуцни, хехе.
Хехе.

 

Хронични панкреатитис је тешко хронично обољење. Поред своје медикаментозне и друге интернистичке и хирушке терапије хронички панкреатитис захтева и прецизно дефинисану и плнирану нутритивну потпору као најважнији и кључни аспект лечења. Хронични панкреатитис захтева врло ограничавајући и строги режим исхране. Зато лекар мора да прати ову дијету. У Крагујмедику ћемо Вам помоћи како лековима, тако и саветима за дијету да лакше пребродити хронични панкреатитис. Позовите Крагујмедик, закажите преглед, поновите анализе, шта год је потребно, ми смо ту. Ипак, највећи део терета је на самом оболелом. Уз уздржавање од иначе нездравих видова исхане и начина живота, хронични панкреатитис се да квалитетно одржвати успешније него што би то било могуће иједним другим видом терапије.

 

Kragujmedic – “Il’ je dobro, il’ će dobro biti”

Luja Pastera 18 34 000 Kragujevac
+381 66 064 034 | +381 34 203 672